BOOK NOW
bg   en   ru  
+359 878 963 923, +359 876 487 112

БАЛНЕОЛОГИЯ

СЪСТАВ И ПОЛЗИ НА МИНЕРАЛНАТА ВОДА 
 
 
Минералните извори се използват от векове в медицината. Първи според историческите данни Хипократ започва да използва  термалната вода за лечебни цели. Терапевтичните свойства се делят на три етапа: механичен, термален и химичен. Механичното движение  се дължи на плавателността  и хидростатичното напрежение. Термалният ефект се получава от разликата между температурата на водата и тази на човешкото тяло и химичните свойства произлизат от проникването на многобройните минерални частици чрез кожатта в организма.
Минералната вода, която захранва вътрешния БИО ТЕРМАЛЕН МИНЕРАЛЕН басейн в СПА център "Сириус", извира от дълбок термален извор, разположен непосредствено на 30 м. до хотел Сириус Бийч. Изворът е с голям дебит 250 l / min, а температурата на водата е 45 градуса. Минералната вода захранва вътрешния и външния басейн директно, без да се подгрява допълнително. За комфорта на гостите водата се охлажда до 38º преди да постъпи в басейна. По този начин, след като водата НЕ се третира химически, лечебните й свойства остават непроменени.
Съставът на минералната вода, която извира при нас е следният:

На база на физико-химичния анализ и проведените проучвания с минералната вода, използвана в СПА център "Сириус Бийч" в к.к. Св. Св. Константин и Елена е установено, че тя е благоприятна за:
 
 
Външно балнеолечение и балнеопрофилактика при следните заболявания:
 • опорно-двигателния апарат (дегенеративни и възпалителни (в ремисия) ставни заболявания - артрити, спондилоартрити, артроза, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит и др.);
 • периферната нервна система ( дископатии, радикулити, плексити и др.);
 • ортопедични и травматологични (за раздвижване при посттравматични и постоперативни състояния);
 • кожни (хронични неспецифични дерматити, атопични дерматити и др.);
 • гинекологични (хронични неспецифични аднексити и др.).
 
С протокол №ЛИК-П 1950 от 27.07.2016г. на Лабораторен  Изпитвателен Комплекс/ЛИК/ при Регионална Здравна Инспекция /РЗИ/ Варна тя е обявена за лечебна вода.
К.К. Св. СВ. Константин и Елена разполага със 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани и извират от дълбочина 1800 - 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек.

Минералната вода в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ има същите лековити свойства, като тази в Хисаря, Павел баня и др. Лекува успешно сърдечно - съдови заболявания, а в комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система - диабет, затлъстяване, както и заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Курортът е известен също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация след прекарани инфаркти на миокарда. През летните месеци създава възможности да се лекуват много заболявания на горните дихателни пътища и някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който все още в медицината лек няма. Комбинацията на минералната вода и климата оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумората.
 
Ниско- и средночестотни токове
Намират приложение при лечение в травматологията - атрофия на Зудек, хематоми, разкъсване на симфизата, ставни контрактури, разнасяне на ексудати и отоци; неврологията - хемиплегия, неврити, каузалгии, интеркостални невралгии, радикулити, травмени лезии на периферните нерви; облитериращи заболявания на артериите, болест на Рейно; възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите; дерматологията - радиодермити, атонични рани; гинекологични заболявания и др
Ултразвук
Повлиява заболявания на периферната система, последствия от увреждания на централната нервна система, травми на опорно-двигателния апарат,  заболявания на стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични заболявания и др.
Лазеротерапията
Лазеротерапията е  стимулирано излъчване на светлина с висока енергия. Терапевтичното действие на лазерите се основава на уникалните свойства на лазерната светлина и взаимодействието й с третираните тъкани. Прилага се успешно за лечение на рани в т. ч и повърхностни, изгаряния, контузии на меките тъкани, лечение на сухожилията, лечение на болка, дерматологични и ставни патологии
Магнитотерапия
Оказва изключително добро противовъзпалително и болкоуспокоително действие при заболявания на опорно- двигателния апарат, следфрактурни състояния и заболявания на периферната нервна система.
 
ТАНГЕНТОРНА ВАНА:
Хидротерапията е разновидност на физиотерапията. Фактори при водолечението са температурният, механичният (воден масаж) и химичният (водата съдържа лечебни минерали, може да бъде смесена и с различни масла, билки и лекарствени вещества).

Хидротерапията няма странични ефекти, а положителните страни от водните процедури проличават още по време на самата хидротерапия. Водните лечебни процедури имат и т.нар. последващо въздействие – положителният ефектът от тях е дълготраен.

Водните процедури обикновено са с продължителност между 5 до 30 мин в зависимост от вида им, заболяването и възрастта на пациента. Важно е да се мине пълен курс на процедурите, тъй като само така ще се постигне положителен ефект от хидротерапията.

 
Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите. Името идва от латинската дума "manus", която означава ръка
​Мануланата терапия в различние си форми съществува още от древни времена, когато са я прилагали на войниците преди важни битки. При мануалната терапия терапевтът ви лекува с "наместване", "притискане", "усукване" на гръбнака и крайниците. При подходящо проведено лечение мануалната терапия може да ви избави от редица ортопедни и мускулни възпаления.
Лугата се прилага в натурален или в разреден вид в различна концентрация и количества. В практиката най- широко се използват луговите компреси. Те се прилагат главно при заболявания на опорно-двигателния апарат; при ревматични заболявания (гонартроза, коксартроза, спондилартроза, равматоиден артрит, болестта на Бехтерев, инфекциозни артрити); при травматично- ортопедични заболявания (травми на меки тъкани, кости, навяхвания, изкълчване на стави, счупвания); при неврологични заболявания (невралгии, неврити, плексити, дископатии).
Лечебната кал е природен продукт, формиран при естествени условия от землисти частици, неорганични и органични съединения с участието на химични, биологични и микробиологични процеси. Лечебната кал е подходяща при лечение на следните заболявания:
 
Неврологични заболявания
 • дископатии и дискови хернии
 • плексити и радикулити
 • нервно-вегетативна дистония
 • невралгии 
Ортопедични заболявания
 • коксартрози
 • бурсити на коленни стави
 • епиконделити
 • тендовагинити
 • миозити 
Гинекологични заболявания
 • андексити
 • стерилитет
 • дисфункция на яйчниците и матката 
Ендокринологични заболявания
 • затлъстяване от различно естество
 • стрес – остър и хроничен
 • понижен имунитет 


 
1. 
     Класически масаж - цяло тяло                   
60 мин 75 лв
2.
Класически масаж - частичен
30 мин 35 лв
3.
Спортен масаж - цяло тяло
50 мин 70 лв
4.
Спортен масаж - частичен
30 мин 35 лв
5.
Дълбоко тъканен масаж - цяло тяло
                  
60 мин 75 лв
6.
Дълбоко тъканен масаж - частичен     
30 мин 35 лв.
7.
Рефлексоложи - масаж на ходилата 
30 мин 30 лв
8.        Релакс -    цялостен                                   60 мин 70 лв
9.
Релакс - частичен
                   
30 мин 35 лв
10.
Тибетски масаж - цялостен
                  
60 мин 80 лв
11.
Тибетски масаж - частичен
30 мин 40 лв
12. Лимфодренажен масаж крака 60 мин 70 лв
13.
Детски масаж (от 7г. до 12г.)
30 мин 25 лв
14. Плоскостъпие при деца 30 мин 25 лв
15 КОНСУЛТАЦИЯ 20 МИН 20 ЛВ
 
 
 
SIRIUS RESIDENCE SHIP SIRIUS